Episode 10: Thomas Tellefsen - Historien og musikken

I den tiende episode i MusikkNerdPodden møter vi den norske komponisten Thomas Tellefsen (1823-1874)

Vi utforsker historien, musikken og ettermælet til denne trønderske komponisten som var og er regnet som en av Chopins arvtagere. 

Vi skal analysere, fremføre og presentere ulike funn gjort i denne forbindelsen og håper  at dette kan være med på å kaste litt lys over en komponist og klavervirtous som kanskje er å regne som litt undervurdert, ikke ifølge alle, men noen...

Kanskje vi også får litt nyss om hva Tellefsen navnet betyr for Trøndelag i dag?

Bli med på en reise i musikken og livet til Thomas Tellefsen!

mer...

Episode 9: Musikknerdene utforsker akkompagnement, preludering og impro!

I den niende episoden av MusikkNerdPodden møter vi oss selv i døra!

Hva er det som interesserer oss for tiden, hvilke trender har vi hengt oss på?

Jacob forteller oss om musikkundervisning fra fortiden og hvordan metodene de hadde for å lære akkompagnement fungerte. Vi befinner oss da i Paris - i Debussy sin levetid og Durand sin lærebok!

Haakon innvier oss i blant annet Czernys metoder for å preludie-improvisasjon og analyse av litt musikk av selveste Mozart, mens Bendik kræsjer med trynet i klaveret og prøver febrilsk forklare hvordan improvisasjon funker, for han selv...

Det blir mye klaverspill, tidvis eksistensielle kriser hvor det er godt å ha venner til å plastre sårene, samt nok en episode hvor vi inviterer til musikknerding og mange følelser!

Ta en risiko og improviser med oss!

mer...

Episode 8: Tanker om helhetsmusikeren

I den åttende episode av MusikkNerdPodden møter vi våre drømmer og tanker om idéen bak en helhetsmusiker.

Vi forsøker selv å være hel ved og sammen kanskje vi nærmer oss noe makabert, eller spektakulært. Det sviskes, hviskes og synges gjennom en hel episode om bjørner som kaster stein i glasshus. Vi er sovende, dovne, skravlende kakaduer, men frykt ei - vi har bydd på oss selv og stiller oss svært mottagelige for både kritikk og ros.

Hva betyr det å være en helhetsmusiker for deg?

mer...

Episode 7: Negative Harmony - En harmonisk underverden

I den syvende episode av MusikkNerdPodden tar vi sats og flakser hodestups ned i en harmonisk underverden - nemlig - Negative Harmony!

Vi skal komponere, filosofere, tryne hardt i svingene og improviserer oss inn i et landskap godt representert i både dagens og fortidens musikkteoretiske forankring. Gamle klassikere får nye farger av vår egen Jacob Colourer og vi lager vår egen negative musikk mellom teoretiske og filosofiske bølgesus...

Ta frem surleppa og bli med på en ekstra lang negative episode!

mer...

Episode 6: Arnold Schönberg - Harmonilære del 2

I 6 episode av MusikkNerdPodden graver vi oss enda dypere inn i Schönbergs «Harmonielehre». Episoden kulminerer med en opplesning av siste kapittel fra hans andre harmonilærebok «Structural Functions» som ble utgitt først etter hans død. Kapittelet har navnet «En Appoliansk evaluering av en Dionysisk epoke». Her gjør Schoönberg en analyse av musikkhistoriens faser og spår hvordan den vil fortsette, samt hva som er de største utfordringene med musikkutdannelse i dag (ca 1950). Musikknerdene fortsetter så debatten knyttet til vår samtid. Er vi nå inne i en Appoliansk eller Dionysisk periode?

mer...

Episode 5: Arnold Schönberg - Harmonilære del 1

I den femte episode av MusikkNerdPodden starter vi året med å introdusere en anerkjent komponist fra 1900-tallet.

Vi skal snakke om komponisten Arnold Schönberg som forøvrig var så mye mer enn kun en komponist. Han var filosofen, musikkforskeren, pedagogen og mannen som fryktet tallet 13 mer enn noe annet...

Hva kan hans tanker og ettermæle gi oss musikknerder i dag? 

Bli med mens vi danser oss inn i hans harmonilære!

mer...

Episode 4: Jul hos musikknerdene

I den fjerde episode av MusikkNerdPodden klinger julen ut for i år og med det byr vi på årets siste episode...

Det skal komponeres, spilles, synges, diskuteres, strides og læres i denne kavalkaden av en episode.
Denne gangen har vi også vært så heldige å få Amalie Kongssund til å synge for oss og dere. Om 2020 ikke ble helt som det skulle, så vil hennes stemme gi ro i en flaksende, baksende julestri, hvor tider skal komme og musikken forbli.


Vil du være med, så heng på!

mer...

Episode 3: Oppføringspraksis

Hvordan tolker vi som musikere egentlig et notebilde? Musikere og musikkteoretikere har gjennom tidene hatt mange sterke og forskjellige meninger om dette. Musikknerdene kaster seg inn i det store og ukjente terrenget oppføringspraksis i håp om å kanskje lære noe av historien, og dermed kanskje bli bedre kjent med sin egen bevisste og ubevisste måte å fortolke på.

mer...

Episode 2: Partimento (del 2)

Andre episode av MusikkNerdPodden er nå ute! Vi er igjen tilbake i Napoli hvor vi ser nærmere på detaljene knyttet til partimentorealisering (improvisasjon over basslinje). Mot slutten av episoden forvandles musikknerdene om til små neapolitanske gatebarn med den oppgave å realisere samme partimento, med mer eller mindre hell 😉! Hva synes du om våre realiseringer? Er det smakfullt, banalt eller kanskje til og med forkastelig!? Burde vi trygle vår maestro om nåde eller fortjener vi et kakk med linjalen over fingrene?

mer...

Episode 1: Partimento - Improvisasjon for klassiske musikere

Vår første episode tar for seg temaet "Improvisasjon for klassiske musikere" med vekt på nylig oppdaget historiske metoder for å lære om dette som stammer fra de gamle konservatoriene i Napoli på 1700-tallet. Her er det særlig en type metode med navn "Partimento" som vil bli utforsket i detalj.

mer...

Har du noen spørsmål? Send gjerne en mail til: musikknerdene@gmail.com